Ditjes en datjes

Ditjes en datjes

Dagindeling

Vaste momenten en activiteiten aanbieden geeft een manier van veiligheid en geborgenheid.
Daarom hebben we enkele vaste activiteiten bij ons op de kinderopvang.

Aan tafel, tijdens het fruit eten en thee drinken kunnen de kinderen om de beurt iets vertellen als ze dat willen, of we lezen een verhaaltje voor.

De broodmaaltijd is ook een vast moment, en verder hebben we vaste wc en verschoon tijden.

Natuurlijk mogen kinderen bij ons ook ‘tussendoor’ naar de wc. Naast de vaste verschoon tijden worden de kinderen indien nodig extra verschoond. De grotere kinderen mogen altijd zelfstandig naar toilet, kinderen die oefenen om zindelijk te worden, worden hierin ook extra gestimuleerd.

Hoe onze dagindeling verder verloopt is o.a. afhankelijk van het weer. We proberen dagelijks buiten te spelen of een wandelingetje te maken naar de koeien op stal. Voor de baby’s in de groep proberen wij zoveel mogelijk het schema van thuis aan te houden.


Een dag van…

7.30 u – 8.00 u
Kinderen worden gebracht en we starten samen in 1 groep. Bij binnenkomst besteden we aandacht aan ieder kind. Ouders en leidsters wisselen bijzonderheden uit en de leidsters besteden aandacht aan het afscheid nemen van ouder en kind. Kinderen hebben de vrije keus waarmee ze willen spelen.

8.30 u – 9.00 u
Leidster van de baby – dreumesgroep gaat met de kindjes naar eigen groepsruimte. In de kring word de dag geopend met het zingen van het ‘goedemorgen’ liedje en het liedje van de dagen van de week. Tevens word de dag doorgenomen aan de hand van de Uk en Puk dagkaarten.

9.00 u
Fruit eten. Liedje zingen ‘appel- peertje en banaan’
De baby’s krijgen een vers fruithapje. Het fruit word aan tafel klaargemaakt en alle kinderen krijgen een schaaltje met daarna verschillende stukjes fruit en of groente.
9.30 u
Verschoning en toilet bezoek. De baby’s gaan slapen en de andere kinderen gaan buiten spelen, wandelen en de dieren voeren. Of een creatieve activiteit /voorlezen wordt aangeboden. Activiteit is afhankelijk van het weer.

11.20 u
Samen met de kinderen opruimen, handen wassen en daarna gaan we aan tafel.

11.30 u
Lunch / Broodmaaltijd.

12.15 u
Verschoning en toilet bezoek.
De (meeste) kinderen gaan naar bed voor de middagslaap.
De andere kinderen gaan even rusten op de groep (rustbedje)

12.30 u – 13.00 u
Kinderen die alleen de ochtend komen worden opgehaald en kinderen die alleen de middag komen worden gebracht.

15.00 u – 15.30 u
Kinderen komen uit bed.
De kinderen krijgen yoghurt en thee.
Ook nu weer aandacht voor ieder kind en tijd voor een liedje of verhaaltje.

16.00 u – 16.30 u
Verschoning en toilet bezoek.

16.30 u – 17.30 u
Op mooie dagen zijn we buiten.
We wandelen naar de dieren, gaan de dieren voeren of de kinderen spelen in de zandbak.
Indien we binnen zijn doen we rustige activiteit.

Tussen 17.00 u – 17.30 u
worden alle kinderen opgehaald. De leidsters bespreken met de ouders eventuele bijzonderheden van die dag en nemen afscheid van de kinderen.

Om 17.00 u worden de twee groepen samengevoegd mits het kind aantal dit toe laat.

Bij baby’s (0-1 jaar) houden wij zoveel mogelijk het voeding en slaapritme van thuis aan. De leidsters kunnen naar eigen inzicht flexibel omgaan met deze dagindeling


Eten en drinken

Flesvoeding, dieetvoeding en groentehapjes worden door uzelf meegebracht. Vers fruit en de broodmaaltijden worden door ons verzorgd. De kinderen krijgen s’ morgens vers fruit. Het fruit voor de baby’s wordt gepureerd, als u uw baby liever een potje fruit geeft, dan moet u dit zelf meebrengen.

Bij de broodmaaltijd krijgen de kinderen melk, thee of water. Alle kinderen krijgen eerst een boterham met kipfilet of zuivelspread. Daarna mogen de kinderen zelf kiezen wat ze op hun boterham willen. Indien u bezwaar heeft tegen zoet beleg dan kunt u dit doorgeven aan de leidsters.

Na het middag dutje krijgen alle kinderen drinken en yoghurt. Soms ook een stukje fruit, krentjes of een koekje dit is wisselend en wordt door de leidsters bepaald.

De groentehapjes geven wij tot een leeftijd van ongeveer anderhalf jaar.

Wanneer uw kind iets echt niet lust of mag geef dit dan aan ons door, evenals bepaalde eetgewoonten, zodat wij hier rekening mee kunnen houden.

In onze keuken hangt een bord waarop wij alle voedingsvoorschriften, zoals flesvoedingen en dieet voedingen, noteren.

Verder willen wij u verzoeken om alle veranderingen m.b.t. de voeding of voedingstijden aan ons door te geven via het schriftje.


Feestdagen / Activiteiten

Op de kinderopvang besteden we veel aandacht aan diverse thema’s.
Denk hierbij aan seizoenen maar ook aan feestelijke gelegenheden.

Sinterklaas
Vanaf het moment dat Sinterklaas in Nederland is, besteden we op de kinderopvang aandacht aan Sinterklaas.

De kinderopvang wordt samen met de kinderen versierd en we zingen liedjes. Jaarlijks organiseren 2 leidsters de activiteiten rondom sinterklaas en zwarte piet.

Kerstmis
In de weken voor kerst wordt de kinderopvang gezellig versierd. Samen met de kinderen zetten we de kerstboom, we zingen kerstliedjes en er worden kerstverhaaltjes verteld.

Carnaval
In de weken voor de Carnaval brengen we iedereen in feeststemming. De leidsters zingen en dansen met de kinderen, Met de carnaval mogen de kinderen verkleed komen, en er wordt een feest activiteit gepland door de leidsters.

Pasen
In de weken voor Pasen zijn we samen met de kinderen volop bezig de kinderopvang te versieren. De activiteiten staan in het teken van Pasen, en natuurlijk gaan we samen paaseieren zoeken. Zelfs de paashaas komt meestal op bezoek.

Vaderdag & Moederdag
Samen met de kinderen knutselen we een cadeautje voor papa en mama.

Dierendag
Op dierendag krijgen alle dieren op de Boerderij wat extra bezoek en aandacht van de kinderen.

Zomerfeest
Dit is altijd in een thema waar we dan met de kinderen al een aantal weken aandacht aan besteed hebben. Het thema wordt op een vrijdagmiddag afgesloten met een zomerfeest. Voor dit feest worden ook de ouders en broertjes en zusjes uitgenodigd.

Verder zijn er nog diverse activiteiten die we met name met de grotere (2-3 jarige) kinderen ondernemen. Enkele voorbeelden zijn een kookthema, samen in de keuken koekjes bakken of appelflappen maken van zelf geplukte appels en het thema handjes wassen waarbij we op een spelende manier de kinderen leren omgaan met hygiene.


Kleding

Ieder kind heeft een eigen mandje, voor zijn / haar spulletjes. Dit mandje staat ‘s ochtends in de gang voor u klaar.

Geef uw kind makkelijke kleding aan, waarin ze gerust buiten kunnen spelen.
Met name in de herfst en winter periode is het fijn als uw kind laarsjes en pantoffeltjes of sokken met antislip bij zich heeft. Graag alles voorzien van de naam van uw kind.

Ook zou het prettig zijn als u voor u kind reserve kleding mee zou brengen. Op de kinderopvang is wat reserve kleding aanwezig . Mocht ‘t zo zijn dat u kind reserve kleding van de kinderopvang aan heeft zou u dit dan zo spoedig mogelijk weer gewassen mee terug willen brengen. Wij kunnen niet aansprakelijk gesteld worden voor eventuele beschadiging of zoekraken van kleding.


Kinderdagverblijfboekje

Contact met U als ouder is voor ons erg belangrijk. U hoort graag van ons hoe het die dag gegaan is met uw kind, en wij horen graag hoe het thuis gaat met uw kind. Daar er op de haal en brengtijden natuurlijk meer ouders zijn, kunnen wij u misschien niet altijd uitgebreid te woord staan. Daarom gebruiken we een voor de baby’s het kinderdagverblijf boekje en voor de oudere kindjes een schriftje, waarin zowel U als de leidsters alles kunt opschrijven wat we van belang vinden voor uw kind, leuke of vervelende gebeurtenissen, de ontwikkeling van uw kind en de activiteiten van die dag. Het kan soms gebeuren dat er op een door u gestelde vraag in het schriftje niet direct antwoord komt, voor u vervelend maar door drukte kan dit soms gebeuren. In principe schrijven we tot de leeftijd van 1,5  jaar altijd een kort verslag in het schriftje. Daarna stoppen we met schriftjes schrijven.

Indien u het gebruik van het schriftje overbodig vindt geef dit dan door aan de leidsters. Wilt u een keer wat uitgebreider over uw kind praten, dan kunnen we daarvoor een afspraak maken. Ook kunt u tijdens de openingstijden altijd telefonisch contact met ons opnemen.


Boerderijnieuws

Het boerderijnieuws verschijnt 4 keer per jaar op onze website.
In het boerderijnieuws vindt u informatie o.a. de verjaardagen van kinderen en leidsters, welke kinderen afscheid nemen maar ook praktische informatie, bijv. over buiten spelen, voeding enz.

Wij benaderen ook ouders van nieuwe kinderen om een voorstelstukje te maken voor in het boerderijnieuws. Verder is iedere creatieve of leuke inzending van harte welkom. Op het prikbord zullen wij steeds aangeven voor welke datum u stukjes kunt aanleveren.


Slapen

Als uw kind het prettig vindt om een knuffel en of tutje mee naar bed te nemen, breng dit dan mee naar de kinderopvang. Tevens het verzoek om uw kind en slaapzak en of pyjama mee te geven

De bedjes voldoen aan de eisen van de Arbo wet.

Voor alle kindjes die niet meer naar bed gaan hebben we een ‘rustbeleid’. zij rusten op een rustbedje (stretcher) in de grote ruimte.  Wij vinden dit rust moment erg belangrijk.               ook voor deze kindjes graag een pyjama of makkelijk broekje meebrengen.

 

Buikslapen
Het slapen van kleine kinderen op hun buik kan bepaalde gezondheidsrisico’s met zich mee brengen.

Indien u als ouder wenst dat uw kind op de kinderopvang op zijn buik te slapen dient te worden gelegd, verzoeken wij u een formulier ‘buikligging’ te ondertekenen.

Waarbij u verklaart te zijn gewezen op de risico’s die het buikslapen met zich mee kan brengen.

De kinderopvang kan voor eventuele gezondheidsrisico’s m.b.t het buikslapen geen aansprakelijkheid aanvaarden.


Verjaardagen & Traktaties

Natuurlijk besteden wij aan de verjaardag van uw kind extra aandacht.

De leidsters versieren de kinderopvang en ‘s ochtends na het fruit eten vieren we de verjaardag met liedjes zingen en muziek maken. De jarige job is het middelpunt.

De leidsters zijn altijd bereid om foto’s of video opnamen te maken van uw kind tijdens het verjaardagsfeestje.

Natuurlijk is het leuk als uw kind trakteert. Vooraf kunt u aan de leidsters vragen hoeveel kinderen en leidsters er op die dag aanwezig zijn.

Er zijn veel gezonde traktaties te bedenken, die toch leuk en lekker zijn.

De leiding kan eventueel suggesties doen voor een leuke traktatie.

Lollies en zakjes snoep zijn verboden als traktatie.

Verder mag uw kind voor de verjaardagen van de ouders, broertjes en zusjes iets leuks knutselen.

Ieder jaar maken wij samen met de kinderen een nieuwe verjaardagskalender, deze zal in de maand december in de hal liggen, zodat u daar de verjaardagen op kunt noteren.


Wennen
Ieder kind dat bij ons komt zal moeten wennen. Wennen aan een nieuwe leidster, nieuwe omgeving, andere kinderen en andere regeltjes.

Wij bieden de mogelijkheid dat uw kind een ochtend komt wennen op de kinderopvang voordat het definitief start bij ons.

Samen maken we afspraken over een eventuele wenperiode.

Met name in de begin periode zijn ouders vaak benieuwd hoe het met hun kind gaat. U mag natuurlijk altijd bellen om te informeren.

Een kind moet weten dat de ouder weggaat, en weten dat u weer terugkomt. Daarom besteden we op de kinderopvang ‘s ochtends veel aandacht aan het samen afscheid nemen van de ouders.


Ziek
Als uw kind ziek is, kan het niet bij ons zijn. Wij kunnen het kind namelijk niet die extra aandacht geven die een ziek kind nodig heeft. Tevens willen wij natuurlijk ook voorkomen dat andere kinderen ziek worden.

Als uw kind thuis blijft vanwege ziekte dan graag voor 8.00 uur telefonisch afmelden.

Als uw kind een besmettelijke ziekte heeft, wilt u dit dan aan ons doorgeven, zodat wij een eventueel volgend geval snel kunnen onderkennen.

Mocht uw kind tijdens het verblijf bij ons letsel oplopen of hulp van een arts nodig hebben, dan stellen wij u zo vlug mogelijk op de hoogte, zodat u indien mogelijk zelf mee kunt gaan.

Voor ieder kan ‘ziek zijn’ een andere betekenis hebben. Als uw kind ‘s morgens bij het brengen al koorts (boven 38 graden) heeft of hangerig is, dan is de kans erg groot dat wij contact met u opnemen. Mocht uw kind bij ons ziek worden of heeft uw kind boven de 38,5 graden koorts dan nemen wij altijd contact met u op.

Verder hanteren wij bij kinderziektes de richtlijnen zoals wij die van de GGD aangereikt krijgen. Indien nodig hangen wij betreffende informatie op het prikbord om alle ouders op de hoogte te stellen.

Indien uw kind medicijnen gebruikt dan dient u hiervoor een formulier ‘overeenkomst geneesmiddelen’ te ondertekenen.


Luierrecycling
Op de kinderopvang worden de luiers opgehaald door de gemeente Oss. U kunt ook gebruik maken van deze service en uw zakken met vuile luiers van thuis bij ons inleveren. Met de speciale witte zakken kunt u uw luiers thuis verzamelen en deponeren in de daarvoor bestemde container op de kinderopvang. De zakken zijn gratis verkrijgbaar op de kinderopvang.


Oudercommissie
De Wet kinderopvang stelt een oudercommissie verplicht bij iedere kinderopvang. Onze oudercommissie bestaat uit een voorzitter, een secretaris en een penningmeester.

Het doel van de oudercommissie is om de belangen van de kinderen en de ouders zo goed mogelijk te behartigen en de ouders te vertegenwoordigen.

Daarnaast kan de oudercommissie ook advies geven aan de kinderopvang.

Minimaal vier keer per jaar wordt door de oudercommissie vergaderd.

Wanneer daar belangstelling voor is kan een ouder, mits van tevoren aangemeld bij de voorzitter van de oudercommissie, als toehoorder bij een vergadering aanwezig zijn.

Mocht u iets willen bespreken dan kunt u altijd contact opnemen met de oudercommissie.

Het telefoonnummer en mailadres van de oudercommissie vind u op het prikbord en op de site.

Via het prikbord, site en het boerderijnieuws wordt u als ouder ook op de hoogte gehouden van vergaderingen e.d.

De Oudercommissie is aangesloten bij de belangenvereniging voor ouders in de kinderopvang, BOINK. Voor meer informatie zie de web site: www.boink.info


Pedagogisch plan
Het pedagogisch plan ‘Groene pedagogiek’ ligt ter inzage op de kinderopvang.

Voorwoord uit het pedagogisch plan van op de boerderij:

Kinderopvang ‘Op de boerderij’ is gelegen in het buitengebied van Herpen en gevestigd bij een vleesveebedrijf. Gezien onze unieke locatie voor kinderopvang met veel ruimte, rust en dieren, mag het vanzelfsprekend zijn dat die kenmerken steeds als een rode draad door ons pedagogisch beleidsplan zullen lopen.

Wat is de pedagogische meerwaarde van Kinderopvang in een natuurlijke omgeving? Een vraag die vaak gesteld wordt, met name als het gaat over kinderopvang op de boerderij. Het antwoord op deze vraag blijft meestal hangen in natuur, leuk met dieren, frisse lucht en ruimte. Een echte pedagogische onderbouwing is er niet.

Echter…

Al heel lang zien pedagogen de waarde van een natuurlijke omgeving voor kinderen. Een aantal pedagogen gaan zelfs nadrukkelijk uit van die waarde. De eigen ervaring van kinderen en het werken met natuurlijke en echte materialen hebben zij als uitgangspunt genomen voor hun pedagogiek.

Pedagogen waarbij de ‘groene pedagogiek’ aansluiting kan vinden zijn o.a:

Rudolf Steiner, Celestin Freinet, Janus Korczak en de psycholoog Howard Gardner.

Ook de Reggio pedagogiek vindt hierbij aansluiting.

Deze pedagogen hechten belang aan de eigen ervaringen van kinderen, het directe contact met de natuur en de actieve, ontdekkende houding bij kinderen.

In hun visie staat het hele kind centraal. Als hoofdelementen benadrukken zij hierin het denken van kinderen, dat wat zij doen, hun gevoelens en de daarbij horende emoties. De centrale gedachte van deze pedagogen is dat kinderen leren door te ontdekken. Echte materialen ervaren, vormen de basis van deze visie.

Opgroeien in een natuurlijke omgeving houdt in dat kinderen direct in contact zijn met de natuur. In deze natuur is van alles te beleven. Kinderen doen daar veel directe ervaringen op. Denk hierbij aan de lucht van vers gemaaid gras, het prikkelen van het hooi onder je voeten of de grote modderplassen waar je door heen stampt.

Dit zijn allemaal ervaringen die kinderen voorbereiden op het latere leven. Al deze ervaringen zijn voor de genoemde pedagogen van groot belang in de opvoeding van kinderen.

Heeft dit voorwoord uw interesse gewekt, dan stellen wij het zeer op prijs als U het pedagogisch plan doorleest en uw reactie hierop geeft.


Groepssamenstelling
De kinderopvang biedt plaats aan kinderen vanaf 8 weken tot 4 jaar.

Wij hebben twee groepen, een verticale groep van maximaal 16 kindjes van 0-4 jaar en een baby -dreumesgroep van maximaal 5 kindjes van 0-2 jaar.

Wij volgen de wettelijke normen. Zie ook www.1ratio.nl.


Verticale groep
Onder een verticale groep wordt een groep verstaan waarin de leeftijden meer dan twee jaar uit elkaar liggen, bijvoorbeeld 6 weken tot 4 jaar. Een voordeel van een verticale groep is dat een kind met het ouder worden steeds een verschillende positie inneemt binnen dezelfde groep; van de jongste naar de oudste van de groep en de toenemende aansporing om verantwoordelijk te zijn voor de kleinsten. Een verticale groep stimuleert de taalontwikkeling van de jongste kinderen en bootst meer een gezinssituatie na.